Etnografsko glazbeni (folklorni) program

Program je verificiran od strane Ministarstva prosvjete i športa, te su za njegovu provedbu educirane odgajateljice: Štefica Sruk, Snježana Marković, Ivana Hadžović, Jelena Brleković, Barica Matković i Marijana Lipovac. U koliko odgojnih skupina će se program provoditi ovisi o broju zainteresiranih roditelja.

Posebni program integriran u redovni program funkcionira kao poludnevni program u mješovitoj vrtićkoj skupini u vrijeme rada odgajateljice-voditeljice programa. Nema fiksno određeno vrijeme provođenja u toku radnog dana nego se slijede interesi, želje i motivacija polaznika. Njegova specifičnost je da osim plesno-pjevnog sadržaja, obuhvaća sva ostala područja rada: istraživalački, stvaralački, spoznajni, orijentiran je na pojačanu suradnju s roditeljima i njihovo maksimalno uključivanje kao i suradnju sa širom društvenom zajednicom. Osim plesne koreografije svake godine kao rezultat rada nastane novi projekt na
kojem se radilo kroz cijelu pedagošku godinu. Vođeni dječjim interesima i željama, a prilagođeno našim mogućnostima, realiziramo različite teme gdje uspoređujemo život-nekad (tradicija) i život danas (civilizacija). Tako su nastali neki od naših najpoznatijih projekata kao što su „Stare hiže“, „Kola-kočija-konji“ ili „Mala čučerska svadba“.

Cilj programa je upoznavanje djeteta s tradicijskom kulturom i njegovanje osjetljivosti za kulturni identitet, te razvijanje djetetovog interesa i aktivnog sudjelovanja u svim oblicima izražavanja i stvaranja zasnovanim na elementima narodne tradicijske kulture.

Kroz projekte sva djeca bez obzira na dob, imaju mogućnost svog maksimalnog angažmana i izričaja, a osobito veselje pružaju plesno-pjevne koreografije koje, osim što vesele djecu, dobro ih razgibavaju. Kroz program prolazimo regionalna folklorna područja Hrvatske, ali najveći akcent je stavljen na područje Prigorja u kojem živimo. Bogata tradicijska kultura, mnoštvo etno-eksponata i tradicijskih igračaka u skupini stvaraju atmosferu obiteljskog života. Nekada su obitelji bile brojnije te živjele u zajedničkim skromnim, ali skladnim kućanstvima pružajući podršku i brinući se jedni o drugima.

 


Ispiši stranicu